RUIMTE BUITEN

de opgave: een zo groot mogelijk, groen dakterras zonder kooigevoel

Bij veel vooroorlogse huizen in Amsterdam is de zolderverdieping gebouwd als bergruimte met een relatief licht dak. Het aanleggen van een terras direct op de bestaande houtconstructie bleek daardoor onmogelijk. De benodigde nieuwe staalconstructie verhoogt het terrasniveau ten opzichte van het bestaande dak. Zo verdwijnt het omliggende dak uit het zicht. Dat zou ook gelden voor het in eerste instantie gewenste groene dak.

Het hoogteverschil tussen dak en terras hebben we benut door rondom het gehele terras verdiepte plantenbakken toe te passen. Hierdoor kunnen aan alle zijden planten langs een lichte, open balustrade omhoog groeien. Dit zorgt voor privacy en beschutting. Daarboven is er een weids uitzicht op het omliggende daklandschap van Amsterdam.

Alleen de achterste helft van het dak mocht worden benut voor het terras. Gemeentelijke regelgeving schrijft bovendien een minimale afstand voor ten opzichte van de achtergevel. Naar de buren is enige afstand bewaard met het oog op privacy. Wat overblijft is een zo ruim en vrij mogelijk terras dat bovendien vrij is van plantenbakken. De daktoetreding ligt centraal, waardoor het terras functioneel in tweeën kan worden gedeeld. De ruim gedimensioneerde lichtkoepel voorziet het bestaande trappenhuis van meer daglicht en hoogte.

dakterras      
32m2      

opdrachtgever:      
particulier      

status:      
opgeleverd      

4      
3  
2  
1  
           

De Warle Kempers Architecten | Kleiburg 14A | 1104 EA Amsterdam | info@dwkarchitecten.nl