BUITENVERDIEPING
de opgave: restauratieve aanpak van dak en lantaarn met nieuw dakterras en daktoegang
Recent is het complex waarvan dit appartement deel uitmaakt aangewezen als monument. De wens van de bewoners om een dakterras aan te leggen op het platte dak aan de achterzijde kreeg daardoor een extra dimensie. Bureau welstand en monumentenzorg schreef een restauratieve aanpak voor, waardoor de oorspronkelijke lantaarn boven het trappenhuis terug zou moeten komen. Wij hebben deze eis aangegrepen om de daktoegang uit te voeren als een elektrisch schuivende glazen kap met een volwaardige trap eronder. Daardoor is de toegang naar het dak uiterst prettig geworden en heeft de ondergelegen verdieping extra kwaliteit gekregen.
De daktoegang heeft de vorm en vlakverdeling van de oorspronkelijke lantaarn. De helft boven de trap schuift over de andere helft om een opening naar het dak te creëren.
Verlichting en materialisering waren onderdeel van de opgave. Het kaalgehaalde metselwerk loopt na de ingreep van de voordeur tot aan het daklicht waardoor er eenheid in het trappenhuis is gekomen. Door twee schuifdeuren toe te voegen, is de flexibiliteit toegenomen. Wanneer de bewoners verschillende activiteiten willen ontplooien kunnen ze de deuren sluiten zonder concessies te doen aan de weldadige lichtinval.
Op het dak zijn de bestaande ballasttegels teruggelegd als terras. Op zomeravonden blijven deze tegels nog lang zonnewarmte uitstralen. Het terras ligt in een sedumdak dat zorgt voor extra waterberging en een groene omgeving. Het op maat ontworpen en gemaakte verzinkte hek met verdiepte boutverbindingen staat op in het sedum verborgen voetplaten.
trappenhuis, dakterras en daktuin
20m2
opdrachtgever:
particulier
status:
opgeleverd