RUIMTELIJKE KLIMAATSTRATEGIE

de opgave: 1500m2 winkels en 1500m2 kantoorruimte in maximaal acht lagen op een subtropisch eiland.

Het klimaat op Qeshm, een eiland in de Perzische golf, stelt extreme eisen aan de architectuur. Op een langgerekte locatie aan een park moest een gebouw komen met winkelcentrum en kantoren met beschutting tegen het warme, zonnige klimaat. Om de zon buiten te houden maar voldoende daglicht binnen te laten en het uitzicht op het park optimaal te benutten, hebben we een aantal ingrepen voorgesteld.

Als uitgangspunt is de kavel als het ware geëxtrudeerd over vijf verdiepingen. Dit volume is vervolgens aan de enige achterzijde waar het grenst aan een bestaand gebouw twee meter losgekoppeld. Het park is daar op de bestaande blinde muur verticaal doorgezet. Hierdoor kan licht en lucht het gebouw aan de schaduwzijde binnenkomen. (1)
Door het gebouw op de bovenste verdiepingen waar de kantoren zich bevinden in drieën te delen, ontstaan een onderscheid tussen een plint met de winkelfunctie en de kantoren erboven. Binnentuinen op hoogte brengen schaduw en koele lucht in kantoren. (2)
Aan de andere drie zijden is de locatie vrij, waarvan de lange zijde uitkijkt op een park. De parkzijde is ook de zijde waar de meeste zon op de gevel schijnt. Langs die rand is de ontsluiting van de kantoren georganiseerd, met hellingbanen en extra breedte voor ontmoeting. (3)
De kantoren liggen dieper in het gebouw en hebben via de gangzone zicht op het park. Een extra gevel met houten lamellen rondom het gebouw houdt direct zonlicht buiten en bepaalt het aanzicht van het gebouw. (4)

kantoren en winkels      
3.000m2      

samen met Mohamad Sedighi (IPAO)

5      
4  
3  
2  
1  
           

De Warle Kempers Architecten | Kleiburg 14A | 1104 EA Amsterdam | info@dwkarchitecten.nl