VAN IDEE NAAR REALISATIE

de opgave: een oude boom is geveld; waar de boom stond blijk je precies in de middagzon te zitten; maak een plek om die activiteit te omkaderen.

Het idee voor dit paviljoen dateert uit 2003. Toen ging er uitgebreide maquettestudie vooraf aan het uiteindelijke model dat vele jaren op kantoor heeft gestaan. Dit voorjaar deed zich de kans voor om het ontwerp verder uit te werken als theepaviljoen voor een vergeten hoekje van een tuin in Twente.

In essentie omsluit dit ontwerp een ruimte van 2,5 bij 2,5 meter. Daarmee is het functioneel. De begrenzing is open voor de elementen en wordt gevormd door lijnvormige houten elementen. De basis van het paviljoen is een kubus. De hoekpunten van het grondvlak van de kubus zijn opgetild; het bovenvlak tien graden gedraaid. Drie van de zes vlakken van de kubus zijn ingevuld met vierkante latten. Alle elementen van de kubus zijn recht, de ribben getordeerd, de vlakken lijken gekromd en het geheel heeft een grote dynamiek die zichtbaar wordt wanneer je je rond het paviljoen beweegt.

Het uitwerken van het paviljoen hebben we gedaan in samenwerking met een meubelmaker. Het geheel is eerst opgesteld in de werkplaats en vervolgens als pakket van losse latten vervoerd naar de locatie waar het weer is opgebouwd.

We hebben voorgesteld het grasveld rondom het paviljoen in een vloeiende lijn door te trekken waardoor de tuin naast en achter het huis meer een geheel wordt. Het paviljoen staat precies op het scharnierpunt de zon te vangen.

paviljoen      
6m2      

opdrachtgever:      
particulier      

status:      
opgeleverd      

8      
7  
6  
5  
4  
3  
2  
1  
           

De Warle Kempers Architecten | Kleiburg 14A | 1104 EA Amsterdam | info@dwkarchitecten.nl