VAN NEGEN KAMERS NAAR DRIE RUIMTEN
de opgave: maak van een ruime, maar gedateerde gezinswoning een stadsappartement met ruimte voor kantoor aan huis.
De vraag naar een open ruimte die optimaal gebruik zou maken van het aan twee zijden binnenvallende daglicht leidde ons naar de ruwe kwaliteiten van deze woning in Amsterdam. De bestaande constructieve structuur van deze bovenwoning hebben we gerespecteerd en in het zicht gebracht, terwijl alle secundaire elementen zijn verwijderd, waardoor de zon zowel van voor als achter diep in de ruimte komt. Enkele precieze toevoegingen brengen juist genoeg differentiatie in de overvloed aan ruimte voor de gewenste functies. Zo hebben we van negen kamers drie ruimten gemaakt.
De materialen die uit het huis gesloopt zijn, hebben waar mogelijk een plek gekregen in het ontwerp, bijvoorbeeld als vloer of als keukenblok. Kranen, deurgrepen, lichtknopjes, zelfs de gordijnen hebben we benaderd als een ontwerpopgave, waardoor steeds een passende maatoplossing is ontstaan, zonder dat dit overigens extra kosten met zich meebracht. Integendeel, door slim gebruik te maken van resten (bijvoorbeeld deurgrepen van stukken loden pijp of resten leer van de vloer) en standaard materialen (bijvoorbeeld kogelkranen die normaliter in installatieruimten worden gebruikt) konden we een aanzienlijke besparing realiseren, die toch passend en bijzonder is.
Op de kapverdieping is ook in de hoogte ruimte gewonnen, waardoor het hokjesgevoel definitief is verdwenen. De kantoorruimte met bibliotheek krijgt daglicht van voor, achter en boven zonder dat de boeken ooit in de zon staan.
foto's 1,2,3,6,7 en 9: Mirjam Bleeker en Frank Visser voor het boek Nederlandse architecten en hun huis
verbouwing appartement
150m2
opdrachtgever:
particulier
status:
opgeleverd
samen met Roos van Enter